To dixtaki: Euroleague preview: Φάση των 8. vol 1

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Euroleague preview: Φάση των 8. vol 1


Το βράδυ της Παρασκευής, το top-16 έφτασε στο τέλος του και μαζί του και τα ψέματα. Η νοοτροπία της λίγκας που επέβαλαν οι όμιλοι της φάσης των δεκαέξι (δηλ. το κυνήγι διαφορών, η εξάρτηση από τα υπόλοιπα παιχνίδια του ομίλου κτλ), δίνει την θέση της στο “θάνατος σου η ζωή μου” των playoff. Οι οχτώ καλύτερες ομάδες της Ευρώπης διασταυρώνονται, σε  best of 5 σειρές αγώνων(στις 3 νίκες η πρόκριση), με στόχο τα τέσσερα εισιτήρια του final four του Λονδίνου. Οι διασταυρώσεις έχουν ως εξής(πρώτες γράφονται οι ομάδες που θα έχουν το πλεονέκτημα έδρας) : Μπαρτσελόνα- Παναθηναϊκός και Ρεάλ-Μακάμπι από τη μία, με τους νικητές των ζευγαριών να παίζουν στην συνέχεια μεταξύ τους στον ένα ημιτελικό, ενώ αντίστοιχα Ολυμπιακός-Εφές και Τσσκα-Κάχα από την άλλη. 

http://www.eurobasket.com/Euroleague/Photos/p-off13.gif

Παρακάτω θα αναλύσω τo ζευγάρι Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός και θα μοιράσω πιθανότητες πρόκρισης με βάση κάποια στατιστικά, παίχτες που μέχρι τώρα έχουν ξεχωρίσει και ασφαλώς τις πορείες των ομάδων στην φετινή ευρωλίγκα.

Μπαρτσελόνα-Παναθηναικός                                                                                                                              
Σε μία σειρά παιχνιδιών όπου η καλύτερη άμυνα του Top-16, αυτή των πρασίνων με παθητικό  69,1 π./παιχνίδι,  θα αντιμετωπίσει την καλύτερη επίθεση αυτή της Μπαρτσελόνα με το εμφατικό 82,2 π./παιχνίδι. Στις προσωπικές μάχες θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον, αφού ο πρώτος μπλοκέρ της ευρωλίγκας, στεφάν λάσμε, καλείται να περιορίσει τους Τόμιτς και Λόρμπεκ. Εξάλλου, το “ζύγισμα” των δύο “baby Shaq”, Jawai και Σχορτσιανίτη προμηνύει τιτανομαχία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η επιστροφή του Σάρας στο ΟΑΚΑ θα περάσει στα “ψιλά” γράμματα. Περιμένω επίσης να δω τον Ούκιτς στην ειδική αποστολή που θα έχει κόντρα στον Navarro, αλλά και πώς θα τον βοηθήσουν σε αυτό οι Λάσμε και Γκιστ. Αναμένεται να πάρει χρόνο πάνω στον αρχηγό των Μπλαουγκράνα και ο Μπράμος ενώ δεν θα αποτελέσει έκπληξη στα τελευταία λεπτά να τον αναλάβει ο Διαμαντίδης. Θυμίζω ότι η άμυνα στον Ναβάρο ήταν σημείο κλειδί στα προπέρσινα playoff όπου ο Παναθηναϊκός κατάφερε να πάρει την πρόκριση και στην συνέχεια να στεφτεί πρωταθλητής Ευρώπης. Οι Καταλανοί θα στερηθούν τις υπηρεσίες του Πητ Μάικλ -χάνει όλη την σεζόν- ενώ μένει να δούμε σε τι κατάσταση θα βρίσκεται ο Ναβάρο που προέρχεται(για άλλη μία φορά φέτος) από τραυματισμό.                      
Πιθανότητες πρόκρισης: 65% - 35%                                                                                                          
Δίνω προβάδισμα στην Μπάτσα αφού φέτος φαντάζει το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, με ρεκόρ 22-2 στην Ευρώπη. Με ή χωρίς LaBomba είναι η πιο σταθερή ομάδα από την αρχή της σεζόν, θα έχει το πλεονέκτημα έδρας και εκτός όλων των άλλων διαθέτει την τρίτη καλύτερη άμυνα του top-16. Θα έδινα ακόμα λιγότερες πιθανότητες στον Παναθηναϊκό, αλλά η άμυνα του, ο Διαμαντίδης και η φανέλα με τα 6 αστέρια δεν σε αφήνουν να τον υποτιμήσεις.

Υ.Γ. Λόγω του Τσάμπιονς λιγκ και του παιχνιδιού Μπαρτσελόνα-Παρί που θα διεξαχθεί στην Βαρκελώνη την Τετάρτη, ο αγώνας του Παναθηναϊκού κατ’ εξαίρεση θα πραγματοποιηθεί αύριο (Τρίτη). Εγώ με την σειρά μου, ανανεώνω το ραντεβού μας για αύριο όπου θα αναρτηθεί το vol 2 για τις υπόλοιπες ομάδες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου